Oktatás

Használati utasítás gyerekekhez 4-6 éves kor között

Ez a használati utasítás gyerekekhez 0-6 éves kor között
utolsó cikke, a 4-6 éves korosztály.


Azok a boldog óvodás évek, szerintem minden iskolás gyermek szülő visszasírja. Na de lássuk mi az ami ebben a korban a mennybe repít és mosolyt csal az arcodra, és mi az ami enyhe árnyat vetít e idilli időszakra. Jó hír utóbbiból kevés van és könnyen kezelhető. Előbbiből viszont rengeteg.

Ebben a korban a gyermek nagy utat tesz meg az önállóság felé vezető úton. Felkészült és fontos neki a közösségi élet, mint az óvoda. De még mindig az otthon a stabil pont, a biztonságos menedék a kalandjai során.Tele van kérdésekkel azzal kapcsolatban, ami lát.

A01

A02

 

A motorikus képesség fejlődése.

4 éves korban stabilan tricikliznek, futóbicikliznek, bicikliznek. Képesek kontrollálni a sebességüket és képesek gyorsan megállni. Fejlődik az egyensúly képességük és a koordinációja lehetővé teszi, hogy a mozgás sebességének, irányának gyors változtatását.  Ez meglehetősen nagy előny a sarok közelében.

B01

B02

 

Sosem felejtem el a kétségbe esve sápadó és sipítozó néniket, bácsikat, amikor a 4 éves szeme fénye, futóbiciklivel ezerrel repült a sarok felé, még csak enyhe jelét se mutatva, hogy a járda szélénél szándékozna megállni. Persze ők nem tudták, amit Én. Hogy életem értelme pontosan a járda padka előtt 10 cm-el satuféket nyom és megáll.
És mindig megállt, nem volt kivétel. Persze az Én lányom, a jó nevelés. 🙂 Titkon azért megsúgom, az elején, amikor 2 évesen kismotorral nyomta ezt, Én is izgultam. És szaladtam vele a kapucniját fogva, aztán rájöttem.
Bíznom kell benne.

C01

C02

 

El tudják kapni, dobni és rúgni a labdákat. A kézügyesség is jól fejlett. Stabilan fogják a ceruzát és egyre ügyesebben rajzolnak. 5-6 éves korukra könnyű írásmintákat képesek követni, utánozni. 6 éves korukra az alapvető formákat jól ábrázolják és betűket, számokat képesek írni. Önállóan esznek, öltöznek, mosdanak.

Már ha kivártad, hogy kisebb korában csiga lassan egyedül öltözzön még akkor is, ha elkésel a tárgyalásról. Hasznos tanács, akinek 9 év alatti gyermeke van, az 11 előttre ne tegyen be tárgyalást. Sokat segít az arcbőr fiatalon tartásában. Ugyanis stressz mély barázdákat hagy undi helyeken, mint a homlok, amit mindenki lát. Bár a fufrú még segíthet. (Ne aggódj, nekem is van. Ha nem hiszed nézd meg az élő videóban.)

D01

D02

 

Élvezi az önálló és a csoportos játékot.

Nagy örömmel barátkozik és élvezi a csoportban játszást. Elkezdi megérteni, hogy vigyázzon mások játékaira. Egyre hosszabb ideig tud koncentrálni és kész összetettebb játékokkal játszani, mint a kirakós, gyöngyfűzés, vonalon belüli színezés, festés.

Persze ebben is vannak kivételek, első szülöttem, már 2,5 évesen nem ment ki a vonalon, na a második, akinek a szeme se állt jól, már születésétől kezdve, mai napig nem izgatja ez a vonal kérdés, pedig már 9 éves. Az óvónineknek ez okozott némi ráncot a homlokon, de hát mint mondtam nem vagyunk egyformák.

E01

E02

E03

 

Szellemi és nyelvi készségek.

Egyre teljesebb a megértése és nyelvi kifejező készsége. Ebben a korban a gyermekek szívesen tanulnak meg új szavakat, le tudja írni a nevét és tudja hol él. Le tudja írni a számokat 1-10-ig és a szóban képes számolni 1-30-ig. Megkülönbözteti a színeket, formákat, méreteket. Kezdi megtanulni az idő, a nap rendje mellett.

F01

F02Megfelelő játékok 4 és 6 éves kor között:

Finom és nagymotoros képességek fejlesztése. Biciklizik, ugrókötelezik, játszótéren várakba mászik, ami erősíti. A cipő bekötése növeli a szem-kéz koordinációt és az ujjak ügyességét. Arra, hogy tudnak egyedül cipőt kötni a gyerekek nagyon büszkék, és az önállóságukat növeli.
A kreatív építőkockák fejlesztik a fantáziát a matematikai fogalmak megértését, pl alakzatok és az egyensúly fogalmát. A szerszámos öv és az építőszettek segítenek a képzelőerő és a kézügyesség fejlődését, ahogy csavaroz, anyát húz.
Még mindig rettentő fontos része az életüknek a szerepjáték, a mindennapi foglalkozásokat és tevékenységeket játsszák el, ami segít nekik megérteni a felnőttek mindennapi életét.


 

Nagyon cukik, rengeteget beszélnek, kérdeznek és humorosak, de még mindig nagyon érzékenyek, bár 6 éves korral közeledik az iskola egy újabb leválási szakasz, viszont még mindig a szülő a stabil pont az életében. Fontos az esti meseolvasás és beszélgetés, ahol elmondhatja mi az aminek örül, ami bánja, vagy amit szeretne.

Engedd szárnyalni, de légy mindig ott, hogy elkapd, ha szüksége van rád és ezt ne feledd később sem.
Te vagy neki a példakép, légy méltó rá.

G01

G02


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


 

Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:

www.Yogoplay.com

yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top