Oktatás

Használati utasítás gyerekekhez 3-4 éves kor között

Ez a használati utasítás gyerekekhez 5. része.


Három életévét betöltötte a gyermek és ha eddig nem járt bölcsibe, akkor most érkeztetek el az életetek eddigi legnagyobb változásához, az óvodához.

Az óvodai beszoktatást mindenki másképpen éli meg, már nem csak egy pár órára hagyod a családi napköziben a szemed fényét, hanem reggeltől délutánig külön lesztek. Minél nehezebben engeded el, annál nehezebb lesz neki. Ha Te könnyen veszed, hogy már nem  vagytok együtt egész nap akkor Ő is simán beszokik, hiszen megérett és igényli is a gyerektársaságot. Ha te is zokogsz, amikor átadod az óvónőnek, akkor egy kemény és hosszú beszoktatási szakasz elé nézel, és hidd el Ő is rettentően fog tőle szenvedni.
Ne aggódj nekem is gombóc volt a torkomban, amikor az első nap a síró gyermekemet átadtam az óvónőnek, de amikor délután mentem érte, mosolygott, még vissza szaladt játszani, és bár másnap reggel is sírt, hogy ne hagyjam ott, tudtam ez csak nekem szól, amint kilépek az óvoda kapuján, már nevetve fog játszani a többi gyerekkel.


 

De akkor lássuk csak a fizikai és szellemi változásokat.

3 és 4 éves koruk között a gyermekek energikusak, kíváncsiak és szeretik a társaságot. A szemetszúró jellemző ebben a korban a nyelvhasználat. Képesek leírni a dolgokat, kifejezni az érzéseiket és jól használják az idő, a méret és a számok fogalmát. Az óvodásoknak élénk humorérzékük van és élvezik, ha megnevettetnek.

harom-negy-01a

harom-negy-01b

Szórakozás és játékok.

Ebben az időszakban folyamatosan mozognak. A gyorsasága és az ügyessége nő, és ez magabiztossá teszi a mozgásban. Szeretik a szabadtéri játékoat, a játszóterezést, mászókázást, biciklizést, futást, ugrálást. Nagyon fontos a további fejlődéséhez a sok szabad és kötetlen szabadtéri játék, a futkározás, mászókázás. Könnyen kezeli a több mint 8 darabból álló kirakókat.

harom-negy-02a

harom-negy-02b

Éles látás, jó megfigyelés.

A három éves gyermek látása pont olyan, mint egy felnőtté. A tapasztalt kéz-szem koordinálás lehetővé teszi számukra a távolság megítélését, a pozíciók megértését, valamint az objektumok illesztését és kategorizálását. Ezért is fontos tevékenység ebben a korszakban a rajzok festése, rajzolása. Az olló használata és a papír vágás ekkor vezethető be.

harom-negy-03a

harom-negy-03b

Játék más gyerekekkel.

Az óvodás gyermekek egyre jobban  tudják irányítani és kezelni az érzelmeiket és szeretnek örömet szerezni másoknak. Szeretnek csoportban játszani és a barátaikkal lenni. Elkezdenek együtt játszani, megosztják a másikkal a játékaikat és megvárják, amíg sorra kerülnek. A Papás-Mamás vagy boltos játék nagyon népszerű ebben a korban. Fontos számukra a korosztályuk társasága a gyerekekkel való együtt játék, ami segít a szociális és érzelmi fejlődésében.

harom-negy-04a

harom-negy-04b

Az idő érzékelése.

A gyermeked megérti az idő rendjét. Ismeri a “tegnap” az “előtt” és az “után” fogalmát. Képes kétlépéses utasításokat fogadni és végrehajtani, pl: “Mosd meg a kezed mielőtt ebédelnél.” Képes kérdéseket feltenni és teljes mondatokban kommunikálni.

harom-negy-05.jpg


Megfelelő játékok 3 és 4 éves kor között:

Finom és nagy motoros képességet fejlesztő játékok még mindig fontosak. Ilyen a hintaló és a bicikli, igen már tud kétkerekű biciklizni. Minden, ami segít fejleszteni a motoros készségeket és az egyensúlyt. Az abakusz (golyós számológép), a gyöngyös és fűzős játékok segítenek a finom-motoros készségek, a szem-kéz koordináció fejlesztésében és a szellemi fejlődésben, ezek még mindig nagyon fontosak.

A színes építőkockák segítenek a színek, formák, szimmetria, egyensúly megértésében, tanulásában. A PlanToys építőkocka készletek több témában megtalálhatóak, egymással kompatibilisek,egy bővíthető készletet adnak ki. Az egyensúlyozó majmok játék bevezet a matematika alapvető fogalmaiba, ösztönzi a gyermeket, hogy az egyensúly érdekében kiszámolja a megfelelő számú majmot.

PLANTOYS-life-style-015

Kreativitás és képzelet.

A szerepjátékok, mint a babaház, fagyiskészlet, orvosi szett vagy szerszámos övtáska fejleszti a gyermek képzelő erejét, beszédkészségét. Ezek a tematikus szerepjátékok segítenek, hogy végig gondolják és megtervezzék az eseményeket és, hogy mit mondjanak a szereplők a játékban.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = „köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


 

Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:

www.Yogoplay.com

yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top