Oktatás

HASZNÁLATI UTASÍTÁS GYEREKHEZ 2-3 ÉV KÖZÖTT

Ez a Használati utasítás gyerekekhez sorozat 4. része.
Már minden korszaknak megvan a maga szépsége és az ember mindegyiket imádja, de ez a 2-3 éves korszak rettentő szórakoztató is, de persze ez is rejt magában nehézségeket. Akkor először nézzünk szembe ennek a korszaknak a legnagyobb kihívásával, hiszen a jót könnyű elviselni.

02a02b
Ami nem más, mint a hiszti, na ez az, ami itt oson be az kis gyermekes család életébe és ha nem vagy résen, tud némi bosszúságot okozni.  
Nálunk volt egy jelmondat: Terroristákkal nem tárgyalunk.
Vagyis, ha jött a hiszti, egyszerűen figyelmen kívül hagytuk a gyermek kommunikációját. A hiszti alatt nincs kommunikáció, ha abbahagyta meg lehet beszélni.

03a03b
Persze ezt könnyű leírni, de nehezebb betartani, gondolod. Főleg, amikor az ember lánya ott áll a zsúfolt bevásárlóközpontban, a 2 éves szeme fénye a földön heverve üvölt, miközben záporoznak a könnyei és görcsösen ragaszkodik a kis bevásárlókocsihoz a DM-nél. A szánakozóan mozizó tömeg pedig gyülekezik körülöttetek.
Igen ez egy személyes példa.

04a04b
Ami nekem segített.
Egyszerűen kívülről néztem rá a dologra és kívülről rettentő szórakoztatónak találtam, így általában magamban kuncogva ki tudtam vári az az 1-2 percet, ami ahhoz kellett, hogy észre vegye, ez most nem jött be. Semmilyen hatást nem sikerült kiváltani Anyából. Mert a hiszti célja, hogy olyan hatást érjen el nálad, ami alapján engedsz neki. Vagyis, ha megfogod, lefogod, megsimogatod, beszélsz hozzá, kérleled, akkor győzött, és te örökre elvéreztél.

05a05b
Ha az első 3 hisztit végig csinálod, úgy hogy semmilyen rekaciód nincs, amíg nem hagyja abba, akkor viszont nyert ügyed van. Mert a 3. nem jött be hiszti után már nem nagyon fog próbálkozni.
De vigyázz!!!
Ha csak egyszer is elbuksz, mert mit gondolnak a többiek körülötted, vagy szegény gyerek stb, akkor éveken keresztül aktívan fogja használni.

06a06b

De milyen szellemi és érzelmi fejlődés áll emögött?

Már nem hajlandó elfogadni, hogy te irányítsd, a saját akarata szerint akar cselekedni, de még mindig függ tőled, mint szülőtől, egyrészt szüksége van a szeretetedre másrészt a jóváhagyásodra a szárny próbálgatáshoz.
07
Az érzelmek még nehezen kezelhetőek a számára, egyik pillanatról a másikra változik, nagyon magas érzelmi szintről egy pillanat alatt megy le a nagyon alacsonyra és vissza. A legjobb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy próbálgassa a szárnyait, miközben egy megfelelő és következetes iránymutatást adsz neki a helyes viselkedéssel kapcsolatban. Adsz neki egy keretet, de hagyod, hogy azon belül szabadon próbálgassa magát.
Hamarosan tényleg meg fogja érteni mi a különbség a jó és a rossz között vagy a helyes és helytelen között.

08a08b
Igen a nehezén túl vagy jöhet a szórakoztató része a dolognak, persze csak akkor, ha nem vagy túl aggódó, ugyanis a mozgás mennyisége és gyorsasága roham tempóban nő.
09a09b
Szeret mászni.
Ekkorra megerősödtek a kezei és lábai, szeret futni, ugrándozni, mászni, lovagolni, triciklizni, biciklizni.  A későbbi fejlődéshez és az egészséges életmód kialakításához elengedhetetlen az aktív játék. Elkezd együtt játszani más gyermekekkel, ez új lehetőségeket nyújt.

10a10b
Finom motorika.
3 éves korára képes lesz kanalat vagy ceruzát stabilan fogni és tartani, ollóval vágni. Képesek önállóan öltözni. Finom motorikus képességük fejlődésének köszönhetően elbírnak a gombokkal, cipzárakkal, csatokkal, tépőzáras pántokkal.
Figyelem figyelem.
Tudod, ha most kivárod, hogy elbíbelődjön a gombokkal és cipzárral, akkor később sem lesz gond az egyedül öltözés, de ha szereted a nagy kihívásokat akkor csináld helyette.

11a11b
Beszéd és nyelvi készségek.
Szeretik elmondani, amit látnak, hallanak, sokat kérdeznek. Gyorsan megérti és lemásolja, így könnyen visszaadja. Már 4-5 szavas mondatokban beszél, képes bemutatkozni. Jól kifejezik, hogy mire van szüksége és mit szeretne.
Na, ez volt az én egyik kedvencem, Annyira cukik ilyenkor ahogy beszélnek, énekelnek, csacsognak.

12a12b
Végtelen képzelet.
Remekül emlékeznek a múltbéli eseményekre. Ez egy fontos dolog, ilyenben ne is menj bele vele vitába, tuti, hogy Ő emlékszik jól. Mivel jól beszélnek és fejezik ki magukat, a szerepjáték fontos eleme lesz a mindennapjaiknak.
Azokat a szerepjátékokat szeretik, amik a mindennapi tevékenységekhez kapcsolódnak, mint a barkácsolás, főzés, teázás, sütizés, orvosos játék, babaházakban a babázás. A szerepjáték segít a beszéd, a logikus gondolkodás és a döntéshozatali készségek fejlesztésében.

13.jpgA megfelelő játékok 2-3 éves korig.

Finom és a nagy motoros képességeket fejlesztő játékok: mint hintaló, tricikli, futóbicikli, amik segítenek az izomzat, az egyensúly és a térbeli észlelés fejlesztésében.Apróbb dolgokkal való babrálás, mint a gyöngyök fűzése, csúsztatása. Ez fejleszti a szem-kéz koordinációt és a kézügyességet.

A formabeillesztő játékok segítenek a szem-kéz koordináció és a formafelismerés fejlesztésében.  

A szerepjátékok, mint az orvosi készlet, a főző készlet, szerszámos készlet, gyümölcs és zöldség készlet, ami fejleszti a gyermek beszédkészségét és a szókincsét.


Ha még csak most tölti a 2. évét, akkor ígérem egy csodálatos korszak veszi kezdetét, de vigyázz, a hiszti csatát neked kell megnyerned.
14a14b


A következő héten érkezik a 3-4 év közötti korszak.
Addig is sok örömöt kívánok és és állj meg örömködni, élvezni a kisgyermekkor minden percét, mert hamar nagy “undi” tini lesz belőle. Nekem elhiheted az enyém már 13 éves (persze nem undi), de már nem bújik, nem ül az ölembe és már azt sem akarja, hogy én olvassak mesét neki.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:

www.Yogoplay.com

yogoplay_elolap_hirlevel

2 thoughts on “HASZNÁLATI UTASÍTÁS GYEREKHEZ 2-3 ÉV KÖZÖTT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top