Oktatás

Használati utasítás gyerekekhez 1-2 éves kor között

Egészen 1 éves korukig a kicsiket babának hívjuk. De az 1 éves kor betöltésével átlépnek a kisgyermek korba, már nem babák. Számos új képességre tesznek szert, és sok energiával rendelkeznek. Szülőként ebben a korban a legfontosabb szereped, hogy segítsd gyermeked, hogy felfedezze a függetlenségét, persze mindeközben óvva a biztonságát.

blog-1-2-02

blog-1-2-11

Felderítés és felfedezés.

Egy éves születésnapja után a babád fizikai átalakuláson megy keresztül. Gyorsabban tud mozogni, ami segíti, hogy felfedezze a környezetét. Viszont hiányzik az előrelátás képessége, és így mint szülőnek résen kell lenned. Figyelned kell, hogy az otthoni és a játszó környezet biztonságos legyen a számára. Új ételek, új helyek felfedezése és a találkozás más kisgyermekekkel szórakoztató tanulási lehetőség a számára.

 

blog-1-2-04

blog-1-2-12

 

Réka lányommal egy éves korában kint voltunk a játszótéren. Egy mászókán mászkált, aminek a végén volt egy keresztrúd kb, 1,5 m magasan. A 4-5 éves gyerekek ebbe kapaszkodva ugrottak le a foldre. Réka látta, hogy a nagyok megfogják a rudat, lendülnek és már lent is vannak. Ő a kis kezével nem érte el a rudat neki túl magasan volt, így ugrott hogy elérje. Meg én is ugrottam, hogy elkapjam, mielőtt 2 magasból ér földet.

 

blog-1-2-07

blog-1-2-10

 

Kommunikáció fejlődése.

Ebben a korban szívja magába a szavakat és a nyelvet. Bár eltérő, hogy mikor és milyen mértékben kommunikálnak, de tökéletesen megértik a felnőtteket. Másfél éves korában kb. 10 szót használ a gyermek, de 2 éves korára már 200 szót fog tudni. A legtöbb gyermek 2 éves kora előtt elkezd tőmondatokban beszélni, de akkor sem kell aggódnód, ha a te gyermeked csak 2 éves kora után kezdi el. A kommunikációjukban sok gesztust használnak és gyakran neveznek el tárgyakat.

blog-1-2-15

blog-1-2-16

Zsófi lányom 2 és fél éves korában kezdett el beszélni, addig tökéletesen megértette magát a pantomin módszerrel, így nem nagyon igyekezett a beszéddel.

blog-1-2-14.jpg

 

Utánzás

A kisgyermekeknek nagyon jó a megfigyelő készségük. Megfigyelnek és utánzással tanulnak. Nem csak a gyerekeket utánozzák, hanem Anya és Apa tevékenységeit is. Szóval vigyázz mit csinálsz otthon a kicsid előtt. A szerepjáték segít megérteni a gyermeknek a körülötte lévő világot, a történéseket és fontos kifejező eleme az érzelmeinek és képzeletének.

blog-1-2-17

 

A természetes ÉNközpontúság

Kétéves korukra rettentő énközpontúak lesznek, és magabiztosak a saját igazukban és dolgaikban. Nem állnak készen, hogy egy csoport aktív részei legyenek és nem szeretnek osztozkodni, főleg a játékon nem. Minden nekik jár. Ezért nem lehetsz rá dühös, ez a kor természetes velejárója és egy fejlődési szakasz. Ekkor még nem fejlődött ki az a képességük, hogy mások érzelmeire és szükségleteire gondoljanak. Ne feledd, ha valami az Övé, akkor az Övé, te sem szeretnéd, ha Anyád kölcsön adná  a kedvenc piros tűsarkú cipődet a szomszéd csajnak, csak mert Ő is azt akarja hordani.

blog-1-2-09

blog-1-2-18

2 éves korukra elérkezik az ideje, hogy elkezdjék megtanulni, hogy részt tudnak venni az öngondoskodásban. Pl.  önállóan felöltözni, fogat mosni, kezet mosni. Ez sok türelmet igényel tőled az elején, mint szülőtől, de hidd el hamar megtérül az itt befektetett idő. Igen lassan öltözik, igen mindent lassan és macerásan csinál. Ha most van türelmed kivárni, megúszod, hogy még 8 évesen is te kösd a cipőjét, csak mert 2 éves korában inkább felöltöztetted, mint kivártad volna, hogy Ő öltözzön fel. Fontos, hogy ne csak a kérem és a köszönömre tanítsd meg, hanem dicsérd meg, ha Ő csinál, segít valamit.

blog-1-2-19

blog-1-2-20

Fejlődést segítő játékok 2 éves korig

Még mindig nagyon fontos a gyermek izomzatának fejlesztése.
Ebben és az egyensúly fejlődésében segítenek a húzós és tologatós játékok. A hangszerek, a xilofon, dob, csörgődob, stb segítenek, hogy megtanulják megkülönböztetni a különböző hangokat.

Mind a hangszerek és a kalapálós játékok fejlesztik a finommotorikus készséget és a szem-kéz koordinációt. Az építő és formabeillesztő játékok segítenek a formák, színek tanulásában és fejlesztik a problémamegoldó készséget. A különböző méretű és színű építőkockák segítenek a különbségek megtanulásában a kreativitás és a képzelőerő fejlődésében.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


 

Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:

www.Yogoplay.com

yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top