Oktatás

HASZNÁLATI UTASÍTÁS GYEREKHEZ 6-12 HÓNAP KÖZÖTT

Második szakasz:  6-12 hónapos korig

Ígéretemhez híven érkezik a következő szakasz, a 6-12 hónapos korszak sajátosságainak gyorstalpalója.
Már összeszoktatok, remélhetőleg az éjjelek is egyre nyugodtabbak. Minden nap úgy gyönyörködsz a gyermekedben, hogy hogyan is tudtam eddig nélküle élni.

blog-6-12-ho-02

Pedig csak most kezd igazán kinyílni a világ számotokra, de főleg a babád számára. Mint minden korszaknak, ennek is megvannak a maga sajátosságai, nehézségei és persze a szépségei. És megnyugtatlak ez utóbbiból van több.
(Különben nem vállalnának a szülők második, harmadik, negyedik és néhány fanatikus gyerekimádó 5. gyermeket).


Akkor lássuk mit tartogat a számodra ez az időszak.
6 és 9 hónapos kora között a gyermeked megtanul stabilan ülni segítség nélkül, és mászik, valamint megragad bármit amit elér.
Az első fogacskák megjelennek a következő 6 hónapban és elkezdődik az aktív rágás és harapás időszaka. Ami persze együtt jár a fogzás nehézségeivel.
Én ultra mázlista voltam az első lányommal, mert 11 hónapos korára bújt ki az első 1 db foga és onnantól havonta egyesével növesztette őket, így nem volt se neki, se nekem megterhelő. Persze a másodikkal már nem  volt ilyen szerencsém. Azt gondolta ebben kell jobban teljesítenie a 4 éves nővérénél. Na, Ő 9 hónapos korától szabályosan kettesével növesztette a kis fogacskáit. Mondhatom ez több kihívást rejtett, de hidd el, ezen is túl lesztek.
blog-6-12-ho-03blog-6-12-ho-04


Kíváncsi kicsi felfedező.
8 hónapos korára a baba ügyesen és gyorsan mászik. Persze már akié, ez én lányaim meg sem mozdultak 8 hónaposan, de 9 hónapos korukra megtáltosodtak.
Szóval, ha még nem mászik 8 hónapos korára, nem biztos hogy baj van, de érdemes a védőnővel és a gyermekorvossal konzultálni.
A bútorokba kapaszkodva áll, és felmászik a lépcsőn. (De biztonságosan nem tud egyedül lemászni a lépcsőn :), meg kell neki tanítani a popsival hátra történő mászást.)
A kezét egyre ügyesebben használja, képes fiókokat és szekrény ajtókat kinyitni és nagyon élvezi is ezt a műveletet. Mint szülő, jó ha résen vagy, mert ebben a korszakban már nagyon kíváncsiak, de még nem tudják, hogy az üveg törik, a tűzhely és a sütő forró.
Hagyj neki biztonságos teret, ahol szabadon a kedvére mozoghat és felfedezheti a környezetét. Az is fontos, hogy ne hagyd egyedül a szobában.
Hidd el, ami neked eszedbe se jutna, neki eszébe fog, és legyen bármilyen határtalan a képzeleted, az Övéhez képest egy szűk tyúk ketrec.
blog-6-12-ho-05blog-6-12-ho-06
A hallása is folyamatosan fejlődik, felismeri és meg tudja különböztetni a szavakat. Már sok mindent megért. Persze nem csak a teste és a képességei fejlődnek, hanem mint érző lény is változik. A családdal közvetlen szoros kapcsolatot alakít ki, még bizalmatlan az idegenekkel szemben.
blog-6-12-ho-07
Ne erőltess rá olyat, amit nem szeretne, ha nem akar a nagyi ölében csücsülni, mert egy évben egyszer látja, akkor ezt tarts tiszteletben.
blog-6-12-ho-08blog-6-12-ho-09


Az első lépések és szavak.
Az első születésnapjának közelében a gyermek ügyesen áll kapaszkodva és közeleg a pillanat, hogy megtegye az első lépéseket. Fel tud mászni a bútorokra, fel tudja húzni magát állásba és a két kezét fogva tudja gyakorolni a járást.
Már képesek két ujjal megragadva tárgyakat felemelni. Vastag ceruzával vonalakat húz a papírra. Gügyög és már kezd szavakat képezni.
Nagy változás ez az első 6 hónaphoz képest. Így már egészen más játékok azok, amik segítenek neki a további fejlődésben.
blog-6-12-ho-10blog-6-12-ho-11


Megfelelő játékok 6 és 12 hónapos kor között:

Olyan játékok, amik fejlesztik az érintés, tapintás és a tárgyak kézben tartásának képességét. Fontos, hogy a játékok különböző felületűek legyenek, sima, puha, durva. Figyelj rá, hogy a játékok, olyanok legyen, amiket biztonságosan a szájába vehet, rághat.
blog-6-12-ho-12


Húzható-tolható játékok, amik fejlesztik a nagy izomcsoportokat.

Puha labdák.
Egymásra és egymásba pakolható játékok, amik fejlesztik a finommotorikus képességet a szem-kéz koordinációt és ösztönzik a szellemi fejlődést a probléma megoldást.

Fontosak a színes képeskönyv, amit mint szülő olvasol a gyermekednek és a puha babakönyvek, amit Ő maga olvas, fedez fel.
Öntögetős fürdőszobai játékok és a szín felismerést tanító pakolós játékok. Valamint a vízen úszó játékok, kacsa, kishajó a mókázáshoz és apás fürdés esetén tengeri csatákhoz.
Érdemes arra odafigyelni, hogy egy 6 hónapos gyermek igényei mások, amikor még csak ül vagy mászik, mint egy egyévesé, aki már áll, vagy akár járni is tud. A fejlődése ekkor nagyon gyors, így lehet, hogy, ami jó volt neki 6-9 hónapos korában, az kevésbé fogja érdekelni 12 hónapos korára. Nem baj, ha több különböző játéka van, de inkább cserélgesd őket, mint, hogy mindig minden egyszerre előtt legyen.
blog-6-12-ho-13blog-6-12-ho-14
A jövő héten vasárnap a 1-2 éves kor sajátosságaival érkezem.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.
1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:
www.Yogoplay.com
yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top