Oktatás

Használati utasítás gyerekekhez 0-6 hónap között

Hogyan neveljem gyermekem? Milyen fejlődési szakaszai vannak? A különböző fejlődési szakaszokban mire van szüksége?

Eljön a nap, amikor szülő válik az ember lányából, fiából.
A csodálatos vagy kevésbé szerencséseknél kevésbé csodálatos 9 hónap után, fogod a kezedben azt a kis csöppséget, mint egy ajándékot, akit úgy vártál. A szíved csordultig telik örömmel, boldogsággal, büszkeséggel. Csak nézed és arra gondolsz, hogy vajon megérdemelted, és hogy lehet ennyi varázslatos boldogság forrása ez a kis csöppség.

0-6__01

Majd otthon egyszer csak rájössz, hogy hoppá a használati utasítást elfelejtették csatolni. Senki nem tanította meg, hogyan kell jó szülőnek lenni. Persze egyrészről ott vannak az ösztönök, a megérzések, meg egy jó vagy rossz példa a te szüleidtől.
Na, ezekből kezdhetsz főzni. Mert az embernek megtanítják az iskolában, hogy a tehénnek 7 rétű gyomra van, de azt sehol nem tanítják, hogy egy gyermeknek a különböző fejlődési szakaszaiban mire van szüksége.
Hogyan fejlődik, mitől lesz majd boldog, okos, sikeres felnőtt? Márpedig tapasztalatból mondom, minden korszak egy álom, de vannak nehézségek is, amikor jó lenne valami kapaszkodó, valami, ami átsegít, főleg az első gyermeknél.

0-6_02

Persze vannak szakemberek (gyerekorvosok, védőnők, stb.) által írt könyvek. Én is kaptam ilyet az első gyermeknél, el is kezdtem olvasni.
Szépen le volt írva mit kell tudnia egy ekkora, meg akkora gyereknek. Dobtam is ki a kukába a 4. hónap elolvasása után, mert csak az derült ki, hogy az Én gyermekem semmit nem tud, és komoly fejlődési lemaradásai vannak.
Persze utóbb kiderült, nincs semmi baja, csak nem tartotta magát a nagykönyvben leírt fejlődési szintekhez. Azóta egy egészséges, boldog, okos és tehetséges 13 éves lett belőle. (Persze a neheze csak most kezdődik.)

0-6_03

Azóta persze rengeteg jó szakirodalmat találtam, amiből összegyűjtöttem neked, hogy 0-6 éves korig milyen fizikai, szellemi és érzelmi fejlődésen megy végig a gyermek és milyen játékok segítik ebben a fejlődésben.


Ezt a 6 évet 6 szakaszra lehet osztani.

0-6 hónap, 6-12 hónap, 1-2 éves, 2-3 éves, 3-4 éves és 4-6 éves korra.
Minden héten egy-egy újabb korszak jellemzőit osztom meg veled, amit mint egy kis használati utasítást tudsz használni és segíteni fog megérteni, hogy mit és miért csinál a gyermeked.
A miértes korszak sem ezért van, hogy téged idegesítsen vagy éppen szórakoztasson, csak egy újabb szellemi fejlettségi szintet ért el és rengeteg információt kell magába szívnia, hát kérdez.


És akkor az első hét első korszak, 0-6 hónapos korig.

Az első 3 hét általában sima süti, eszik alszik, pelenkázás, fürdetés. Persze itt is vannak kivételek. Meg az éjszakai 2-3 óránkénti etetés is némi odaadást igényel, de hidd el megéri.
Már most az elején szeretném leszögezni, hogy a különböző fejlődési szintek nem kőbe vésett dolgok, ha a Te gyermeked még nem csinálja, vagy másképp, akkor az még nem feltétlenül jelenti, hogy baj van.

Na és mi történik a csöppség testében, testével ebben az időben?

Az első 6 hónapban a gyermekek megtanulják használni az izmaikat, megértik az érzékszervi ingereket és kifejezik fizikai és érzelmi szükségleteiket.
A babák életének első heteiben szükségük van, arra, hogy fizikai és vizuális kapcsolatot létesítsenek emberekkel, de azt nem árt szem előtt tartani, hogy a szemükkel még csak 20-25 cm távolságra tudnak fókuszálni, és a különböző izmok fejlődése, erősítése is fokozatosan történik.

0-6_04

Az első 6 hét alatt a babák megerősítik és megtanulják használni a fejüket tartó izmokat. Szeretik nézni a szüleik arcát és leköti őket a sötét és világos kontrasztos tárgyakra való fókuszálás.
Kb. 6 hét elteltével mosollyal reagál és kifejezi örömét.

2 és 3 hónapos koruk között elkezdik felfedezni és használni a testüket. Felfedezik a kezüket, karjukat, ujjaikat, lábukat.
Kinyújtják és visszahúzzák és intenzíven rúg-kapálnak. Rettentő mókás látvány, de csak próbáld meg utána csinálni. 5 perc után levegő után kapkodsz és azt érzed, nem bírod többet megemelni a kezed és a lábad.
Mire három 3 hónapos lesz már fel tudja emelni a fejét és megtartani miközben a hasán fekszik. Ilyenkor olyan, mint egy kis teknős béka.

0-6_06

4 hónapos korára egyre aktívabb lesz. A hasán fekve könnyedén felemeli a fejét és forgatja jobbra-balra. Ez az új képesség új lehetőségeket nyújt a világ felfedezésére.
Egyre jobban érdekli a környezete, már ügyesen irányítja a kezét, így képes megragadni tárgyakat és a szeme elé emelni és a szájába tenni. Hiszen, amit nem lehet megízlelni az, nincs is.
Ez az időszak, amikor csörgőkkel játszik. Nevet és gagyarászik, ha valaki beszél hozzá. Mikor egyedül van játszik a hangjával, tanulja a használatát és hallgatja saját magát.

0-6_07

Az 5. és 6. hónapos korában különböző testhelyzeteket vesz fel, változtatja az alvó helyzetét. A szem-kéz koordinációja javult, így könnyen váltogatja a kezében a tárgyakat.

0-6_08


Milyen játékok segítenek neki a fejlődésben 0-6 hónapos kora között?

Amik a látását fejlesztik – színes játékok, amik ösztönzik, hogy fókuszáljon a dolgokra. Pl gyermekágy felett függő díszek, a színes gyermekágyhoz rögzített játékok. Olyan játékok, amik hangot adnak ki, mint a zenélő doboz, csörgők.
Könnyen megragadható és könnyen kézben tartható csörgők. Valamint azok, amik a gyermek fölé függeszthetőek vagy gurulnak és így mozgásra ösztönzik, hogy megragadja, elérje.
Textilkönyvek, bábok, biztonsági tükrök, babatornaszer.

MAH_4163

Ebben az időszakban roham tempóban fejlődnek, minden nap egy újabb csodát rejt. Nem szükséges rengeteg játékkal körül venni, elhalmozni, néha a kevesebb több.
Én azt vallom inkább legyen kevesebb különleges játéka, ami kifejezetten az Ő korának való. Amit viszont mindig szem előtt kell tartani, hogy még elég sokáig mindent a szájukba vesznek, szóval csak az európai szabványoknak megfelelő engedélyekkel ellátott játékokat válasz, mert a káros anyagok könnyen kioldódnak a műanyagból.
A fajátékoknál a festékekre érdemes odafigyelni.
Ezért is szeretem a PlanToys fajátékokat, mert természetesen úton szárítják a fát és természetes alapanyagú festékeket használnak.

A jövő héten vasárnap a 6-12 hónapos kor sajátosságaival érkezem.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.
1 megosztás = „köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


 

Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:
www.Yogoplay.com
yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top