Oktatás

A gyerek és a pénzügyi kultúra

Pénzügyek, a gyerek pénzügyi kultúrára nevelése, persze fontos, mondod te, de nekem még kicsi a gyermekem, még engem nem érint. Nem is tud számolni.
Szerinted mikor könnyebb valamit átadni a gyermeknek, mikor még kicsi óvodás és alapból úgy működik mint egy szivacs, vagy amikor kamasz és alapból mindenre előszőr nemet mond és csak azért sem fogadja el?
Én az előbbit választottam, nekem bevált. Persze te választhatod az utóbbit, de ha érdekel mit csináltam, és hogy értem el, hogy a 9 éves klasszik fogyasztói társadalom gyermeke, akinek minden kell és most azonnal, tervez, gyűjtöget, félretesz, mármint a pénzügyeiben, mert van neki olyan, hiszen 5 éves kora óta kap zsebpénzt, akkor olvass tovább.MAH_4216Amit szögezzünk le az elején, arra ne várj, hogy majd az iskolában megtanítják neki, mert nem fogják, ahogy neked sem tanították meg. Gondold csak végig, tudod mi az a kamatos kamat? Hogyan kell számolni? Felhalmoztál már 30-40 millió tartalékot? Tudod, mekkora összegű vésztartaléknak kell lennie egy családnak? Szóval a te dolgod, hogy a pénzügyi kultúrát átadd neki és az alap pénzügyi ismeretekkel felvértezve engedd szabadon a nagyvilágba.

A pénzügyi nevelés nálunk akkor indult, mikor első szülött szememfénye (Réka) nyafogásából elegem lett a közértben. Anya csak egy nyalókát, egy túrórudit, egy rágógumit, stb. Hazamentünk és azt mondtam neki, minden hétfőn adok neked 100 Ft-t, azt arra költöd, amire akarod, de a közértben nincs olyan, hogy kérek egy nyalókát, egy túrórudit, egy rágógumit. Anya megveszi, ami kell otthonra, te pedig arra költöd a pénzed, amire akarod. OK? OK. És adtam neki 100 Ft-ot, amit betett a perselyébe. Ekkor 5 éves volt.
Már alig vártam, hogy megint együtt menjünk vásárolni a boltba. Persze a pénztárnál, kezdődött a régi lemez. „Anya csak 1 nyalókát” – könyörgött. Én: „Tudod, van saját pénzed, megegyeztünk, elhoztad?” Lehajtotta a fejét és azt mondta: „Nem” De ettől kezdve nem nyúzott, nem nyaggatott, ha mégis rákezdett, az előbbi mondattal rögtön leszerelhető volt. Otthon pedig gyűltek a 100 Ft-osok, amit néha eszébe jutott magával hozni és akkor bevásárolt.
Természetesen még nem tudott számolni. A pénz értéke, hogy mi mennyibe kerül, sem volt értelmezhető a számára. De azt tudta, hogy 1 pénzből egy nyalóka kijön és még adnak is vissza. Ha pedig mást szeretett volna, akkor megkérdezett, hogy kijön-e a pénzéből. Ha futotta rá, megvette a pénzéből, ha nem akkor megbeszéltük, hogy mennyi idő még összegyűlik rá a pénze. Játékboltokban persze nehezebb, mert ott sok hét kell, amíg heti 100 Ft-ból összegyűjt egy Barbibabára valót. Ekkor megbeszéltük, hogy azt kérje szülinapra, névnapra, vagy karácsonyra, attól függően, hogy épp mi közeledett.
Ebből megtanulta, ha rögtön elkölti a pénzét, akkor a hét második felében már nincs nyalóka. Ha gyűjtöget, több mindent meg tud venni, meg persze azt, hogy csak akkor tud vásárolni, ha hozza a pénzét, mert a hitel működésnek megértéséhez még kicsi volt.

 Mikor 7 éves lett, szintet léptünk
a pénzügyi fogalmak terén és bevezettem a kamat világába. Ekkor megemeltem a zsebpénzét, havi 1000 Ft-ra. Azt mondtam neki, ennyi pénzt adok neked 1 hónapra, 2 dolgot tehetsz vele

1. mindent beleteszed a perselyedbe, ebben az esetben akkor és arra költöd, amire akarod.
2. Beteszed az ANYA BANKBA. Ebben az esetben csak akkor tudsz belőle vásárolni, ha előre szólsz, hogy most kiveszed, vagyis kéred a pénzt, tehát nem tudod akármikor elkölteni. Viszont ami a hónap utolsó napján bent marad az ANYA BANKBAN, arra adok kamatot. Persze az első kérdés az volt, hogy mi az a kamat. Elmagyaráztam neki, ha a hónap utolsó napján bent van az ANYA BANKBAN 500 Ft, akkor hozzá teszek 50 Ft-ot, ha 1000 Ft van bent, akkor 100 Ft-ot. Igen, jól látod, nagyon jól kamatozott a pénze az ANYA BANKBAN. Te is betennéd oda a pénzed havi 10% kamatért. Na, Ő is így volt. Az egészet betette. Na, ekkor jött a baj. Nem volt likvid, vagyis elérhető pénze, pedig eddig mindig volt. De nem vette ki a pénzét, mert akarta a 100 Ft kamatot. A hónap végén meg is kapta. Másnap megint érkezett a havi zsebpénz. Kérdeztem mi legyen, oda adjam, vagy megy az ANYA BANKBA. Vívódott, mintha az élete múlna rajta, akarta a plusz 100 Ft-ot, főleg a 200-at, ha a másik is bent marad, de vásárolni is szeretett volna. Végül megesett rajta a szívem és segítettem neki. Tedd a felét a perselybe, az lesz a költő pénzed, a felét pedig az ANYA BANKBA. Ez tetszett neki és innentől kezdve így csinálta.
Most már 13 éves. Havi 1500 Ft zsebpénzt kap, és saját bankszámlája van. Bár a bankszámlán lévő pénz után is Én fizetem a kamatot a hónap végén, nem a bank.  Igaz már csak 5%, de innen tényleg nehezen jut a pénzhez, mert csak automatából tudja felvenni, a kártyás fizetés nem lehetséges ezzel a számlával. Szóval nem tud impulzus vásárló lenni. (Az impulzus vásárló az, aki meglát valamit és mert tetszik neki, megveszi, függetlenül attól, hogy szüksége van-e rá, van-e pénze rá). Gyűjtöget, tervez és nagyon vigyáz a kis pénzére. Most laptopra gyűjt. Karácsonyig szeretne annyi pénzt összegyűjteni, hogy vegyen egy laptopot.
Persze az 1500 Ft nem sok zsebpénz, főleg a 320 Ft-os fagyi ár mellett, de tud munkával is pénzt keresni. Persze csak otthon. Pl, ha főz, azért jár pénz. Minden hónapban vezeti mennyit főzött és hónap végén elszámolunk. Vagy ha segít a vállalkozásban, leltározni, valamit, amit önállóan meg tud csinálni, ezért is jár extra pénz.

Y-gyereknap-2018-01

MAH_9859Persze rád, mint szülőre is vonatkoznak szabályok:

1. Ami pénzt oda adtál neki, az az övé, és ő rendelkezik felette. Azt vesz belőle, amit akar, ha az nem illegális, vagy törvénysértő. Még akkor is, ha oltári, kegyetlen, ronda, visszataszító, gusztustalan, haszontalan és ehhez képest még drága is. Összeszorítod a fogad és hagyod, hogy megvegye. Hogy miért? Mert ebből tanul, ha mindig lebeszéled arról, hogy megvegye, amibe beleszeretett, akkor mindig impulzus vásárló marad és alig várja majd, hogy ne szólhass bele a pénzköltési szokásaiba. Majd akkor felnőtt fejjel vesz meg minden hülyeséget. De ha most kibírod, és nem szólsz, akkor hamar megtanulja mit érdemes megvenni és mit nem.
Csak, hogy tudd, velünk is volt ilyen. Majdnem gutaütést kaptam, de végül vettem egy nagy levegőt és mosolyogva végignéztem, ahogy mind a két gyermekem az összes pénzét egy rózsaszín kiskutyára költi, aminek ha a hasán bekapcsolod a gombot, ugat és ZÖLDEN világít a szeme, mint egy zombinak. Ritka egy ronda kínai gagyi cucc volt.
2. Ha valamiben megállapodtatok, ahhoz tartanod kell magad. Szóval, ha azt mondtad, hogy 1000 Ft-ra 10% a kamat, akkor mikor már 10.000 Ft-ja van akkor is ki kell fizetned a havi 1000 Ft kamatot, nem ér elmismásolni. Persze köthettek új megállapodást, de csak fordulónapon.
Azt, hogy mennyi zsebpénzt adsz, neked kell belőni. Mi kicsivel kezdtünk és kicsivel folytattuk, de etetés, ruházkodás, különóra, stb. én fizetem, neki gyakorlatilag semmire nem kell költenie, fagyizni is elviszem egy héten egyszer vagy kéltszer és édesség is van otthon. Ha pedig nagyobb dolgot szeretne, akkor extra munkával lehet extra pénzt keresni. Én nem hiszek a nagy összegű zsebpénzben. Tanulja meg, hogy a dolgok nem csak úgy vannak, vagy járnak, azért tenni is kell. Nekem sem adnak pénzt a két szép szememért. Persze a szüleim néha próbálkoznak, de nem hagyom nekik.
Nem mondom, hogy mindenkivel ilyen könnyű lesz. A kisebbikkel Én is megküzdöttem. Őt hozzák fel példának, ha a fogyasztói társadalomról beszélnek, vagy az impulzus vásárlásról. Neki minden kell és rögtön, de azonnal. De vele is eljutottunk 9 éves korára oda, hogy beteszi a pénzét az ANYA BANKBA és gyűjtöget és tervezget, meg már a bankszámlát is követeli.

Szóval ne aggódj, van remény!

MAH_4285

Azt, hogy vele hogyan küzdöttem meg, azt legközelebb megírom.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, vagy úgy gondolod, másoknak hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.
1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” 🙂


 

Néznél még további szuper játékokat és kiegészítőket?
Ha szeretnél több örömöt és játékot,
akkor látogass el weboldalunkra:
www.Yogoplay.com
yogoplay_elolap_hirlevel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top